DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Ročník 2012

 

30.10.2012

Stručné shrnutí naší cyklistické sezóny 2012 můžete zhlédnout zde:

http://sdh-solec.rajce.idnes.cz/Cykloklub_Solec_-_Malobratrice,_sezona_2012#Cykloklub.2012.jpg

Jelikož se již pomalu přihlásilo zimní období, nastane spíše už jen bilancování a plánování na příští sezónu.

 


29.10.2012

POSLEDNÍ ŠLÁPNUTÍ 2012

 

Rok s rokem se sešel a je tu opět závěr cyklistické sezóny 2012.

 

Solecký amatérský cyklotým, při SDH Solec-Malobratřice připravil další, již 9-tou cyklistickou vyjížďku aneb POSLEDNÍ ŠLÁPNUTÍ 2012.

 

Podle předběžných předpokladů se očekávalo na startu kolem 5-ti domácích účastníků. Není neznámou, že je snaha účast na vyjížďkách stále zvyšovat a tak jednotliví členové rozhodili sítě po svých kamarádech-cyklistech.

A tak o sychravé říjnové sobotě 20. se k překvapení sešlo na Solecké návsi na 10 účastníku letošního ročníku. Naskytlo se nám tedy v našich řadách přivítat 5 cyklistů ze vzdálenějšího okolí. Zvlášť bylo potěšením přivítat 3 cyklisty z ACC Mladá Boleslav.

Start byl naplánován na 10 hodinu, ale vyrazilo se s menším zpožděním. Na všechny zúčastněné čekala naplánovaná trasa s porcí cca 55 km. Celá úctyhodná skupina cyklistů vyrazila přes Skřivánek s rozestavěnou rozhlednou-Čížovka a pokračovala dolů okolo demolice hospůdky Na Výsluní, dále do Drhlen, Suhrovic a Kněžmosta. Sobotní dopoledne bylo velmi sychravé a znepříjemňovalo jízdu všem kolákům. Nutností byla vybavenost bundou. Další směr trasy nabral do lesoparku Důně a v jeho nejvyšších místech jsme postupně vystoupali do lesa a téměř až k hradu Valečovu. Zde se poprvé každý pořádně zapotil a někteří již začali svlékat některé doplňky. Na lesní křižovatce jsme nabrali směr Zásadka a postupně jsme sjeli až do obce.

Odtud vedla naše cesta krásně zbarvenou alejí stromů nahoru na Skalku, kde byla další malá zastávka. Následně jsme změnili trochu plánovanou trasu a vydali se lesem po štěrkové cestě vyúsťující na silnici v zatáčce za Branžeží, odkud nebylo daleko do prvního občerstvení v Duo campu. Zde na nás čekala příjemně vyhřátá restaurace a tak přišla stejně neodolatelná chuť na pivo, kávu nebo něco k zakousnutí.

Po cestě byla snaha rovněž fotografovat atraktivní snímky a tentokrát se sešli rovnou 4 fotoaparáty. Plánovaná trasa pokračovala po hrázi Komárovského rybníka přes osiřelý camp Peklo a dále pak do Srbska. Ještě než jsme do zmiňovaného místa dorazili, nastala neplánovaná nucená zastávka na okraji lesa, zapříčiněná zapomenutým batohem v Duo campu jedním naším kolegou.

Následně jsme se dostali na silnici a naše jízda nabrala obrátky. Společně jsme se postupně dostali na křižovatku U Pomníků, kde jsme se bohužel museli rozloučit s jedním naším cyklistou. Dále jsme pokračovali stoupáním do obce Dobšice a následně za ní odbočili do úvozu. Cesta nás přivedla přes osadu Dehetník a rozlehlou louku až do lesů Na Rovinách, kde jsme v protisměru navázali na trasu AUTHOR 50 Český Ráj. Závěrečný úsek cesty si někteří jedinci vychutnali rychlým sjezdem mezi skalami s nemilým překvapením u hlavní silnice v podobě závory přes cestu. Nečekaná situace naštěstí dopadla dobře.

Další směr naší společné jízdy nabral po silnici k Žehrovu, kde jsme na okraji obory odbočili na písčitou lesní cestu. Postupnou jízdou jsme projeli za humny Žehrova a Skokov a dále pokračovali po cyklotrase k Vysokému kolu pod Vyskeř. Při výjezdu z lesa se přihodil malý technický problém jednomu našemu kolegovi, kde došlo k protržení zavěšené kapsy pod sedlem a následné troušení nářadí a výbavy.

Po malé nápravě jsme se rozjeli dál a v tom na nás konečně vysvitlo hřejivé sluníčko. Plný svit sice netrval dlouho, ale to už jsme ujížděli dále na Olešnici s následným odbočením na Skalany. Zde čekal pro mnohé nový úsek trasy a po úzké cestičce, místy poseté kameny jsme se dostali na silničku, která nás dovedla do Kacanov.

Zde jsme malinko sjeli z trasy a zamířili asi půl kilometru do nedalekého hotelu Králíček na oběd. Po přilehlých krajnicích v obci parkovala nespočetná skupina aut a tak se nabízela nejistota, zda bude v restauraci vůbec místo. Obava se opravdu naplnila, u stolů plno! Naštěstí byla tak napůl zajištěna reservace a číšník nám nabídl pro nás raději zamluvený salónek, oddechli jsme si. Nikým nerušeni jsme zde strávili asi hodinu a čtvrt. V Kacanovech se s námi musel po obědě rozloučit další náš spoluvýletník. Následně jsme se vrátili kousíček zpět a namířili si to pozvolně stoupající lesní roklí na Hrubou Skálu.

Turistickým místem jsme prokličkovali několika zatáčkami a špacírujícími turisty a přehoupli se přes horizont okolo místního hřbitova. Pod jeho úpatím čekal na jednoho účastníka první pád dne. V sypkém místě poklouzlo přední kolo a kotrmelec byl na světě, naštěstí se ale nic nestalo.

Následně se všichni opět sjeli a čekal na nás pěkný táhlý sjezd lesní roklí až k Věžáku. Dostali jsme se do míst, kde opět padla mlha dosti nízko, což naznačovalo příchod velmi pozdního odpoledne. Projeli jsme okolo rybníka zahaleného do bílého hávu a následně se napojili na silnici vedoucí podél Žehrovky s nepříjemným pozvolným stoupáním přes Pleskoty do Libošovic.

Letos jsme se rozhodli projet Prokopské údolí a tak jsme dále vyrazili tímto směrem.Terén zprvu vypadal dobře sjízdný, ale s klesající úrovní údolí stopa pod našimi bicykly stále více měkla. V závěru před vyústěním na pevnou cestu jsme projeli nejhorším úsekem rozježděným po těžbě dřeva. Zde také došlo k druhému pádu dalšího našeho účastníka vyjížďky. Obě kola podjela po mokré větvi a následovalo přistání do bláta. Všechna kola dostala ten správný bikerský design a do jednoho jsme byli rádi, že jsme to absolvovali bez větší újmy.

Následně jsme měli pár desítek metrů cesty podél Kosteckého rybníka, která nás dovedla až k samotnému hradu Kost. Posléze jsme projeli jeho 1.nádvořím a dále pokračovali po silnici opět na křižovatku U Pomníků. Před námi zbývali poslední dva kopečky na trase a již jsme se blížili do cílového bodu na Kamenici.

Závěr celodenní jízdy byl naplánován v hospůdce Na Kopečku, kde jsme příjemně poseděli a probrali osobní zážitky.

POSLEDNÍ ŠLÁPNUTÍ 2012 se i přes nepřízeň počasí v celku vydařilo a ve finále s 8 účastníky v cíli bylo najeto necelých 60 kilometrů.

Letošní ročník dostal vlivem nově příchozích mnohem vyšší úroveň do budoucna!

S novými kilometry na kole v sezóně 2013 nashledanou !!!

Více fotek zde:

http://sdh-solec.rajce.idnes.cz/Posledni_slapnuti_2012/

 

Autor článku : LuK


25.7.2012

Cyklistický výlet - Hamr na Jezeře

V neděli 22.7. jsme se konečně rozhodli vyjet na výlet, jelikož původní záměr vyjet začátkem července nevyšel. Bohužel není jednoduché vybrat vhodný termín, kdy by většina lidí měla čas, nebo bylo solidní počasí. Právě počasí ovlivnilo i účast na našem výletě, jelikož ranní déšť, který ustal těsně před plánovaným výjezdem v 8:00 hodin, většinu cyklistů odradil. Účast se tak smrskla jen na 3 skalní cyklisty.

Výjezd se malinko pozdržel a vyráželi jsme okolo 8:45 hodin ze Solecké návsi směrem na Mnichovo Hradiště a Mukařov. Z Mukařova jsme dál pokračovali směrem do bývalého vojenského prostoru Ralsko. Pár kilometrů za Mukařovem u Jablonečku jsme narazili na podivný odlesk jakoby hladiny nějakého jezera, které se ale v mapě nenacházelo, bohužel po přiblížení jsme zjistili, že to není jezero, ale desítky hektarů solárních panelů. Jen jsme s nadsázkou konstatovali, kdo to mohl schválit a jak musela být silná obálka, aby v tak krásných lesích u Jablonecké obory mohli něco takového postavit.

Dále jsme jeli pro cyklisty pěkných asfaltových cyklotrasách, místy i se sluníčkem v zádech směrem na Židlovskou oboru, kde je pro cyklisty zákaz vjezdu z důvodu rušení klidu zvěře. My jsme to ale riskli a osadou projeli. Mimochodem v Židlovské oboře byli vypuštěni Zubři evropští, my jsme ale žádného bohužel nebo bohudík nepotkali. Narazit na Zubra je opravdu velká náhoda, jelikož je velmi plaché zvíře a má k dispozici louky a lesy o výměře cca 4000 ha.

Po další jízdě o několika kilometrech jsme se už ocitli u Hamerského rybníka, kde jsme se v pěkném kiosku osvěžili klášterskou 11° a poté zamířili do restaurace v Hamru na Jezeře na oběd a zapili to pro změnu svijanskou 11°. Dál jsme popojeli do Stráže pod Ralskem a u místní vodní nádrže jsme zhlédli několik jedinců, kteří dováděli na vodním vleku.

Cestou k domovu jsme projeli kolem věznice a dál chtěli pokračovat směrem na Velké Ralsko, ale místa kde probíhala těžba uranu, jsou včetně cest uzavřené i hlídané a tak nás paní z ostrahy vrátila zpět do Stráže, odkud jsme jeli náhradní trasou k rybníkům Novodvorský, Mlýnský, Ploužnický, kde jsme chtěli též původně jet, ale trasou přes Velké Ralsko. Krátce na to jsme odbočili o chvíli dříve, než jsme měli a na místo po veřejné cyklotrase jsme se opět dostali k oboře Židlov, tentokrát zákaz vjezdu cyklistů byl ještě podpořen asi třímetrovým plotem, který jsme po informacích jiných cyklistů, kteří přijeli z opačné strany přelezli i s koly. Vracet zpět se nám už nechtělo, tak nám nic jiného nezbylo. Naštěstí nás nikdo cestou nepotkal a dorazili jsme až do Kuřivod, kde přišla na řadu menší přestávka podpořená svijanskou 11°. Z Kuřivod jsme zamířili cyklotrasou kolem vrchu Radechov, přes Bílý kříž až na Klokočku. A to už jsme vyjeli v Bakově nad Jizerou a oprašovali to přes Kněžmost do konečné stanice na Výsluní, kde proběhlo zhodnocení výletu a zasloužené občerstvení v podobě piva a tlačenky.

Výlet se povedl, trasy byly zajímavé a turistický ruch je v oblasti Ralska minimální. I počasí vyšlo a na cyklistiku bylo ideální, kromě pár minutového deštíku, který nás zastihl cestou mezi Stráží a Kuřivody. Jen bylo škoda, že se ostatní zalekli špatně vypadajícího počasí po ránu a nejeli s námi, někteří toho posléze i litovali. Určitě se do této zajímavé oblasti ještě někdy vrátíme. Celkem jsme najeli 103 kilometrů.

Ještě se budeme snažit během prázdnin nějaký výlet naplánovat. Takže na příštím výletě na viděnou a cyklistice zdar.

 

 


7.7.2012

VÝLET NA KOLECH

V sobotu 23.6.2012 se uskutečnil cyklistický výlet pro menší i větší cyklisty spojený s malý kvízem pro menší cyklisty. Sraz byl ve 14:00 hod.na Solci u parku, kde proběhla kontrola technického stavu jednotlivých bicyklů a nechybělo ani společné focení před výjezdem. Soleckou náves jsme opouštěli v počtu 3 mladších a 4 starších cyklistů a mířili jsme Skřivánkem na první zastávku, která proběhla u svačinových stolů na bývalém místě pro pálení čarodějnic. Zde jsme se porozhlédli po krajině a Luboš položil několik zeměpisných otázek pro děti, kteří se s nimi statečně poprali. Pokud zde v budoucnu postaví rozhlednu, bude to opravdu krásné místo rozhledu po našem kraji.

Dále jsme pak vyrazili pohodovým tempem směrem na Kamenici, kde u autobusové zastávky proběhlo menší zastavení a seznámení s místní lípou, jenž nese název Požárnická a byla vysazena v roce 1988.

Poté jsme pokračovali přes Dobšín a po sjezdu po rozbité cestě jsme se dostali do Střehomy, kde proběhla první občerstvovací přestávka. Po několika otázkách pro děti a doplnění tekutin jsme se přesunuli ke známému mlýnu, který jsme si z povzdálí prohlédli a vyfotili.

Další zastávka byla po projetí půlky Plakánku u rybníka Obora, kousek od chalupy nejznámějšího vodníka Pepi Dvořáka, s kterým souvisely i další kvízové otázky pro děti. Po projetí celého Plakánku přišla chvíle na seznámení se stručnou historií hradu Kost a poté i na něco dobrého do žaludku v kiosku kousek od hradu Kost. Dospělí to řešili většinou klobásou a pivem, děti pak párkem v rohlíku nebo hranolky a limonádou. Po nezbytném občerstvení jsme vyrazili stoupáním na křižovatku zvanou U pomníků, tam nás Luboš seznámil o bitvě, která se zde odehrála v roce 1866, a proto se toto místo jmenuje U pomníků.

To už jsem na kolech vyrazili směrem na Srbsko a odbočili cestou do Drhlen, projeli kolem Farářského a Drhlenského rybníka a zamířili do cílové stanice na Výsluní, kde proběhlo závěrečné občerstvení a odměnění menších cyklistů. Za krásného počasí jsme najeli pohodovým tempem celkem 21 Km.

Více fotek zde:

http://sdh-solec.rajce.idnes.cz/Cyklovylet_na_Kost

 


5.6.2012

ZÁVOD MTB VYSKEŘSKÝ SKALÁK 2012

V sobotu 26. května se konal ve Vyskři již tradiční cyklozávod do vrchu. Závodilo se na trati "A" Hobby délce 3,8 km s převýšením 150 metrů, která se jela jako "časovka" a pro zájemce i na trati "B" Sport v délce 7,1 km, podle rozestupů z "A", tzv. Gundersen. Součástí byl i závod v běhu ke kapličce.

Po loňské účasti se letošního ročníku zůčastnili další dva zástupci ze Solce ve složení Miroslav Pařík a Vladimír Brdlík.Oba startovali ve stejné kategorii AM 60 na trati „A“ Hobby.

Nástrahy trati úspěšně zvládli a zajeli skvělé výsledky.Tímto výborně reprezentovali Solecký cyklo klub či SDH.

Trať „A“Hobby

Jméno

Kategorie AM 60

Celkově

Čas

 

 

 

 

Miroslav Pařík

3 ze 16

19 z 83

0:13:42,7

Vladimír Brdlík

6 ze 16

33 z 83

0:14:42,4

 

Podívejte se na fotky - www.amkvysker.rajce.net

i na video z trasy "A" - www.youtube.com/watch?v=GawwCvyNc0Y

a také z trasy "B" - www.youtube.com/watch?v=RRK50KScCMI&feature=relmfu


27.5.2012

ZÁVOD AUTHOR 50 BEZDĚZ 2012

V neděli 20.května 2012 se uskutečnil druhý cyklistický závod horských a trekových kol AUTHOR 50 Bezděz 2012.

Zástupci ze Soleckého cyklo klubu a SDH byli opět při tom a na start závodu se postavili v pětičlenném zastoupení. Hájit Solecké barvy přijela známá trojice nadšenců z předchozího závodu v Českém ráji ve složení Miroslav Pařík,Vladimír Brdlík a Luboš Koprnický. Tým doplnili ještě v dětských kategoriích Terezka Koprnická a Matyáš Slabý.

V kategorii Z 6 Dívky startovala Terezka Koprnická vůbec poprvé,Matyáš Slabý postoupil po loňském ročníku do kategorie M 7-10 Chlapci.

Cyklistický závod se uskutečnil v romantickém kraji Karla Hynka Máchy se startem a cílem pod královským hradem Bezděz.Délka tratě měřila 50 km a její převýšení bylo 465 metrů nad mořem.Dětské tratě v obou kategoriích pak činili délku 0,8 km a 1,6 km.

Po celou neděli panovalo překrásné počasí a start hlavního závodu byl odmávnut v 11 hodin před polednem. Charakter tratě sliboval suchý,prašný a rychlý povrch nejrůznějšího charakteru od rovného i rozbitého asfaltu,makadamu,drtě,travnatého porostu na tankodromu,jemného písku,kořenů,brodu,až po prašnou pískovou a škvárovou šotolinu.

Závody dětských kategorií se jeli po startu hlavního závodu,a to v prostoru startu a cíle.Délka tratě u nejmladší kategorie měřila 0,6 km a postupně se ve vyšších kategoriích násobila počtem okruhů.Všichni účastníci ze Solce zvládli nástrahy tratí bez zaváhání a úspěšně projeli cílem.

 

Výsledky

 

Jméno

 

Tým,Kategorie

 

V kategorii

 

Celkově M+Ž

 

Čas

 

Vladimír Brdlík

 

SDH M 50-59

 

13 ze 65

 

201 z 626

 

01:59:51.3

 

Miroslav Pařík

 

ACC M 50-59

 

15 ze 65

 

217 z 626

 

02:01:26.0

 

Luboš Koprnický

 

 

SDH M 30-39

 

 

105 ze 198

 

 

273 z 626

 

 

02:06:31.6

 

Matyáš Slabý

 

SDH M 7-10

 

11 z 27

 

 

00:01:50.0

 

Tereza Koprnická

 

 

SDH Z 6

 

 

5 z 13

 

 

 

00:01:18.0

Více fotek najdete zde:

http://sdh-solec.rajce.idnes.cz/Author_50.Bezdez_2012

 


27.5.2012

BĚLSKÁ SILNIČNÍ PĚTATŘICÍTKA 2012

V sobotu 5.května 2012 se uskutečnil 4.závod poháru SAC,Bělská silniční pětatřicítka 2012.

Na zkušenou přijel změřit síly i náš zástupce ze Solce a člen SDH a cyklo klubu Vladimír Brdlík. Závod s hromadným startem u koupaliště v Bělé pod Bezdězem zavedl účastníky na trasu dlouhou 36 km a trasa vedla přes Kuřivody,Dolní Krupou,Bílou Hlínu,Braňku,Novou Ves,Malou Bělou a zpátky do Bělé p/B.

V letošním ročníku se sešlo na startu celkem 26 cyklistů z širokého okolí.Při letošní premiéře Láďa obsadil celkově 25.místo absolutně.Výsledný čas v cíly činil 01:13:22 .

Vítěz zajel trať v čase 0:55:20 .

 


27.5.2012

MLADOBOLESLAVSKÁ PADESÁTKA 2012

V sobotu 28.dubna 2012 se uskutečnil,již 40.ročník Turistického pochodu Mladoboleslavské padesátky.

Letošního ročníku se už po čtvrté zůčastnil člen SDH Solec-Malobratřice a cyklo klubu Luboš Koprnický.Na kole úspěšně absolvoval nejdelší cyklotrasu o délce 100 km.Po vlastní ose do MB a zpět,tak činila celková porce ujetých 143 km sólo.

 


27.5.2012

Jak jsem(me) jel(i) závod AUTHOR 50 Český ráj

 

Je sobota 21.dubna,asi sedmá hodina ranní,kdy prvně procitám.Do zvonění budíku zbývá ještě téměř hodina.Pokouším se opět usnout,převaluji se ze strany na stranu,nejde to!Mozek začíná pracovat,nervy rozbrnkávají postupně celé tělo,nastává známí stav,při pomyšlení na kalendář,ve kterém je poznámka,závod AUTHOR 50 Český ráj na kole.

Začíná obvyklí kolotoč příprav na závod.Umýt,rozhýbat tělo,snídaně,příprava pitného režimu,co vzít za „doping“.Nalačno hltám předposlední dvě pilulky na křeče,míchám jeden nápoj regenerační po závodě,druhý na popíjení před a slabší na závod.

Ranní teploměr ukazuje necelých 10 stupňů,a tak mi hlavou vrtá,jak bude,co vzít na sebe,případně na převléknutí.Celý ceremoniál se mi daří časově zvládnout,postupně vše házím do batohu a kapes,blíží se hodina odjezdu.Je 9:45 a naše parta cyklistů ze Solce a Malobratřic vyráží přes Kamenici na start závodu,nedaleko za Srbskem.Tři členové startují za místní SDH Solec-Malobratřice do hodnocení týmů a čtvrtý za Mladoboleslavský ACC.

Po příjezdu na start se řadíme co nejvíce dopředu,do již početného davu závodníků.Je něco po 10 hodině,tedy necelá hodina do startu.Hned vytahuji tyčinku k zakousnutí,s postupným uvolňováním energie a za pár minutek zobu poslední dvě pilulky na křeče.Vzápětí doráží i náš čtyřčlenný tým doprovodu,zajišťující foto,odběr přebytečných věcí,podporu a samozřejmě fandění po trase závodu.

Hodiny ukrajují minuty,asi dvakrát odskakujeme do borůvčí mezi stromy,vykonat malou potřebu a start se nezadržitelně blíží.Je 20 minut do startu,každý tahá z kapes tuby a láduje se sladkou „marmeládou“na cestu,s pozvolným uvolňováním energie.Poslední řádné zapití sousta,odevzdání teplejších svršků našemu doprovodu a již přichází závěrečné soustředění do zbývajících minut.

11 hodina udeřila,zazněl startovní výstřel a první skupina závodníků,s právem startu v první 100 po loňském ročníku se vydala na trasu 50 km,závodu AUTHOR 50 Český ráj.Po uplynutí asi jedné minuty startuje zbylé početné pole závodníků.Naše parta se okamžitě trhá,jeden rychle mizí vpředu v hlouby davu,zbylí dva jedou někde za mnou.První stovky metrů jedeme po silnici,na první křižovatce nás už povzbuzuje náš doprovod a míříme směrem na Žehrov.

Následně odbočujeme prudce doprava a celý špalír závodníků začíná stoupat do prvního,prudšího,táhlého kopce,s vrcholem „Na rovinách“.Kopcovitá soutěska je úzká,a tak se začíná celé pole značně natahovat.Před vrcholem,už mi dýchá na záda Láďa,po trati jsou vidět již technické problémy některých závodníků a cvakají spouště prvních fotoaparátů.Chvíli jedeme rychlou jízdou po rovinatých lesních cestách a začínáme pozvolně klesat se závěrečným prudkým sjezdem po panelech do Meziluží.Rychle proletíme vesnicí a najíždíme do prudkého stoupání nahoru do Dobšic.V půli kopce mě již míjí Láďa a znovu se ukazuje,kdo jak natrénoval.

Nahoře v Dobšicích na nás huláká,skanduje náš známí a pořizuje pár fotek a video.Následně pokračujeme sjezdem k „Pomníkům“u Kamenice,kde opět povzbuzuje náš doprovod a my točíme směrem na Kost.Následuje třetí kopec v úvodu,v podobě „Kostečáku“,který dále míchá značně startovním polem.S jazykem na dresu a bez dechu se snažím rozdýchat plíce a pozvolně se rozjíždím k Semtínské lípě,kde společně točíme na štěrkovou cestu a následuje rychlý,táhlý sjezd do Libošovic.Proletíme vsí a pokračujeme přes Malechovice a za Rovní na křižovatce u lip odbočujeme na štěrkovou cestu,padající do rokle k Dolskému rybníku,mlýnu.Poslední,serpentinový úsek cesty nabízí makadamový povrch a zde dostává Míra defekt,proráží zadní pneumatiku.Po mém průjezdu,kousek za rybníkem,již vidím v ústraní rozebrané kolo a Míra zpravuje,smůla!My,ale jedeme dál a následuje čtvrtý kopec v 10 kilometrech, stoupáním lesní rozbitou asfaltkou do Křenov.

Na samém zlomu v nejprudším místě mě k mému překvapení předjíždí Leoš a okamžitě vykazuje větší tah do pedálů při výjezdu po rovince.Následně točíme směrem na Troskovice a po lepší silnici sbírám všechny síly,abych ho dojel.V Troskovicích se mi to daří,předjíždím ho a opět mu ujíždím ve sjezdu po asfaltce v návaznosti na rozbitou štěrkovou cestu k Želejovu.Následuje průjezd okolo soukromého zemědělce,nebo-li „Bulharskem“a vlásenkovým sjezdem se dostáváme na louku za rybník Věžák.

Zde tahám druhou tubu „s marmeládou“a ucucávám polovinu z obsahu.Po 100 metrech odbočujeme doleva a čeká nás táhlá rokel s dvěma horizonty,vyúsťující na Hrubé skále.Terén je překvapivě těžší,mokrý,než-li v polovině týdne při tréninku.Přilnavost je obtížnější,jede se hůře a k tomu fakt,že pociťuji únavu z úvodu tratě.Při zdolávání prvního horizontu se opět překvapivě okolo mě přežene Leoš a jde přede mě.Po chvíli ho znovu dojíždím a jedeme společně,až k druhému kopečku.Zde se ukazuje,že je Leoš na tom se silami asi lépe a opět mi ujíždí trochu opodál na dohled.Myslím také na ostatní kluky.Láďa,ten je asi,už někde na Hrubý a Míra,ten snad,už také jede.

Sbírám opět motivaci,abych Leoše dojel a úspěšně se mi to daří při výjezdu z rokle před Hrubou.Dostáváme se na silnici,chvíli jedeme spolu a nejprudším stoupání před zámkem nasazuji na dlouhou dobu k trháku za povzbuzování přítomných turistů.Propletu se místními serpentinami a najíždím na dlouho očekávaný,dlouhý,táhlý sjezd okolo Alboreta,až do Kacanov.Zpočátku je lesní silnička plná rozbitého makadamu,který mi brání v předjíždění pomalejších závodníků.Postupně se,ale stopa zlepšuje a začínám uhánět vpřed asi 35 kilometrovou rychlostí.Po chvíli jedu naplno a předjíždím,abych byl v pravém vinglu první.Akceleruji jako první ze zatáčky a roztáčím kola co to jde.

Za malý okamžik zjišťuji,že jsem stejně pomalí,protože se okolo mě přežene několik malých skupinek soupeřů.Jedu co můžu a za okamžik projíždím nejkritičtějším místem úseku,takovým houpákem za roh.Jak se říká „nečekej nic nečekaného“,v daném místě za rohem vyběhne ve vnitřku zatáčky,v protisměru závodník mající defekt.Hrozně mě vyleká,ale situaci zvládám úhybným manévrem,jsem rád,že jsem ho nezachytil.Následně finišuji do Kacanov,makadam létá od kol všude kolem.

Zde se dostáváme na pěknou silnici a průjezdem okolo místního campu začínáme pravou stranou stoupat přes horizont.Tady pociťuji menší tah do pedálů,který je důsledkem dlouhého předchozího sjezdu.Následně už míříme do Olešnice k občerstvovací stanici.Ještě prudký asfaltový sjezd,kde rychlost ukazuje,až 67,2 km/h a jsme tam.Z původního plánu,že si dám banán ustupuji a volím jonťák.Z přibrždění drapnu kelímek,okamžitě půlku rozleju,dvakrát si hltnu,vzápětí odhazuji a nabírám směr na Mlýnici a Skokovy.Ještě jeden prudší sjezd,kde se rychlost pohybuje někde okolo 60 km/h,proklouznu serpentinou okolo bývalého mlýna a za chvíli projíždím kolem Skokovské restaurace.Přítomní návštěvníci zahrádky značně skandují a dodávají nám další motivaci do zbývajících kilometrů.

Po pár stech metrech přijíždím na křižovatku do Žehrova a točím na Žďár.Opět vidím přítomnost našeho doprovodu,pořizující nějaký ten snímek.Na sto metrech docucávám druhou polovinu tuby a již se připravuji na rychlý průjezd lesním terénem po odbočení k Žehrovskému mlýnu.Proklouznu mezi Horním a Dolním rybníkem a pokračuji drnkající cestou,plnou děr a kamení.Terén mi dává zabrat,mám nahuštěno na 4 bary a po výjezdu na Příhrazskou silnici si oddechnu.Jsem značně natřesený,bolí mě prdel a pohodlné sezení,o tom nemluvě.

Na kilometrovém úseku silnice do sebe nacpu další sladkou „marmeládu“,tentokráte na povzbuzení do závěrečných kilometrů a hlavně dvou posledních kopců.Po následném odbočení opět ukrajujeme stovky metrů po rozbité asfaltce,přes Blata do Březiny k rybníku Žabakoru.Za bočního větru se po chvíli dostáváme na Olšinu,kde nás čeká takový taháček přes ves.Daří se mi jet natrénované tempo v tomto úseku a na začátku závěrečné serpentiny jsme mohutně povzbuzováni místními diváky.Za nedlouho sjíždíme do Dnebohu,poslední odfrknutí a jdeme na předposlední kopec,nahoru na Zasádku.Opět jedu tempo podle představy,předjíždím několik soupeřů a ve vracáku před vrcholem se ohlížím doleva a on Leoš opět v mých patách.Tentokráte si už uvědomuji,že mám letos vážného soupeře.Rychle sjíždím do Zasádky,projíždím po hlavní silnici mezi domy a sbírám všechny síly do závěrečného kopce na Skalku.

V celku mi to jede,jsem spokojený,kolem se prožene pár závodníků a jenom kroutím hlavou,jak jim to jede.Na posledním vrcholu vytahuji dózu se závěrečnou „forsáží“potřebnou do finiše přes Branžež a po hrázi Komárovského rybníka.Začínám sjíždět úvozem k Zápudovu a přede mnou jede závodnice,roztáčím pedály co to jde,abych ji předjel a byl v nájezdu na louku dříve.Dlouhý,táhlý,drnkající sjezd po Branžežských pastvinách je dosti náročný s nebezpečím pádu.Míjím svoji značku upozorňující na nepříjemnou nerovnost ve stopě a úspěšně se vyhýbám.Následně sjíždím na cestu k prvnímu obydlí a po terénu připomínající lochnesku se konečně dostávám na silnici ke kapličce v Branžeži.

Na pevném povrchu se opět rozjíždím,míjím místní Obecní úřad a v tom kolem mě někdo huláká „tak jedem“!Není to nikdo jiný,než strach nahánějící dobrá jízda Leoše.V tu chvíli mě opravdu zatrne v pomyšlení,že by mě mohl porazit.Následně mě předjíždějí ještě asi dva soupeři a v hlavě se mi honí „ten doping snad nefunguje,nesmím Leoše ztratit“!Na konci Branžeže vjíždíme do aleje,cítím,že by to mohlo jít,zalehávám rukama přes řidítka a vyrážím ze závěsu do trháku.V daném místě nefouká,a tak rychle skupince ujíždím,včetně mého rivala.Přehoupnu se kolem hřbitova a následně šlejfuji do ostrého odbočení k Duo campu.Opět jsme v terénu na rozbité cestě a po pár desítkách metrů na nás čeká perlička na závěr,vodní brod.Naplno projíždím dvě velké kaluže s bahýnkem a kamením a úspěšně mám vodu za sebou.Naposledy povzbuzuje a fotí náš doprovodný tým a já v závěsu Leoše,finišujeme po hrázi Komárovského rybníku do cíle závodu AUTHOR 50 Český ráj.

Láďa je pár minutek,už v cíly,Leoš je za mnou o pár vteřinek a Míra nás také skoro dohnal.Dojíždí se ztrátou několika málo minutek za námi.

 

Autor článku LuK

 

Více fotek najdete zde:

http://sdh-solec.rajce.idnes.cz/AUTHOR_50.Cesky_raj_2012

 


 

Výsledky z cyklistického závodu Author 50.Český ráj, kde jsme jeli v týmu SDH Solec-Malobratřice:

Výsledky jednotlivců, celkem klasifikováno 1025

291.

148

M50-59

Brdlík Vladimír ('57)

SDH Solec-Malobratřice

SDH Solec-Malobratřice

01:55:40.9

365.

446

M30-39

Koprnický Luboš ('73)

SDH Solec-Malobratřice

SDH Solec-Malobratřice

02:00:03.8

372.

254

M30-39

Erbert Leoš ('80)

SDH Solec-Malobratřice

SDH Solec-Malobratřice

02:00:18.2

429.

645

M50-59

Pařík Miroslav ('56)

ACC Mladá Boleslav

defekt pneu

02:03:13.6

 

Výsledky týmu, celkem klasifikováno 49

25.

SDH Solec-Malobratřice

Brdlík Vladimír, Koprnický Luboš, Erbert Leoš

05:56:02.9

 

Podrobnější výsledky najdete zde:

http://www.50ceskyraj.cz/index.php?view=vysledky2003